Duurzaam

Postcoderoos? SDE? RVO? EPC? EIA? PPA, voor ons zijn dit geen onbekende begrippen meer. 

Olenz notarissen heeft jarenlange ervaring in het vastleggen van alle juridische documenten rondom verduurzaming.

Denk hierbij aan het vestigen van opstalrechten voor zonnepanelen of warmtepompen, het oprichten van energiecoöperaties, het opmaken van financieringsovereenkomsten en de bijbehorende zekerheidsdocumentatie. We kennen de valkuilen en de oplossingen. Daarnaast hebben wij namens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie geadviseerd bij de totstandkoming van de modelakte voor opstalrechten voor zonnepaneleninstallaties.

Thans zijn we betrokken bij de totstandkoming van de woning gebonden financieringen.

Meer weten over Duurzaam?

mw. mr. Moniek Wever
mw. mr. Moniek Wever werkzaam bij Olenz Notarissen Veenendaal
Toegevoegd notaris
mr. Arnaud Wilod Versprille
mr. Arnaud Wilod Versprille
Notaris

Themas vakgebied Duurzaam

Publicaties Duurzaam

Opstalrecht duurzaam: Een bijdrage aan verduurzaming

Opstalrechten op gebouwen vanwege zonnepanelen of warmtepompen worden in de basisregistratie van het Kadaster vaak ingeschreven als opstalrecht nutsvoorziening. Een omschrijving die in een later stadium voor misverstanden kan zorgen. Een werkgroep pleit voor de invoering van een opstalrecht duurzaam. ‘Je adresseert hiermee een maatschappelijk probleem.’

Prof. mr. dr. Björn Hoops verbindt zich aan OLENZ Notarissen als juridisch adviseur

Prof. mr. dr. Björn Hoops heeft zich verbonden als juridisch adviseur op het gebied van Duurzaamheid.

Zonnepanelen op het dak van een ander

Zonnepanelen delen of ‘zonnedelen’ is een nieuw concept waarbij je zelf zonne-energie kunt opwekken, maar op een andere locatie.

Verduurzaming in de notariële praktijk

Verduurzaming in de notariële praktijk: het standaardmodel opstalakte zonnepaneleninstallatie

Investeren in zonnepanelen en de notaris

Een gedegen projectvoorbereiding is de basis voor een geslaagd zonne-energie project. Maar een zonnepanelen project is complex.

Opstalrechten

In Nederland is de eigenaar van grond ook eigenaar van alles wat op dat stuk grond is gebouwd. Dit heet natrekking. Dit geldt ook als er op een bestaand gebouw iets geïnstalleerd wordt. Hierbij kan gedacht worden aan zonnepanelen, een zendmast of een Warmte- en Koude installatie.

Olenz betrokken bij modelakte vestiging opstalrecht zonnepanelen

Olenz is namens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie betrokken geweest bij de totstandkoming van de modelakte voor het vestigen van opstalrechten voor zonnepanelen op bedrijfsdaken

Postcoderoos coöperatie

Per 1 januari 2014 is de nieuwe Regeling Verlaagd Tarief energiebelasting bij lokaal opgewekte energie.

Wat heb ik te maken met de warmtewet?

Sinds 1 januari 2014 is de Warmtewet van kracht. De Warmtewet is onder meer van belang indien een afnemer warmte afneemt van een warmtenet (stadsverwarming of blokverwarming of een warmte-koude opslaginstallatie), met een maximale aansluiting van 100 Kilowatt.

Nieuwe regels energielabel

Per 1 januari 2015 zijn woningeigenaren en eigenaren van utiliteitsgebouwen (gebouwen niet zijnde woningen) verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een gebouw een geldig energielabel aan de koper beschikbaar te stellen. Dit energielabel bevat (in ieder geval) een in een letter of lettercombinatie uitgedrukte energieprestatie-indicator.

Olenz Specialisten afdeling Duurzaam

Een vraag over Duurzaam?

Stel direct uw vraag.