Huwelijksvoorwaarden

In de voorgaande bijdragen is er uitgebreid gesproken over nieuwe taken die de notaris in de maatschappij vervult. Zijn daar nog meer voorbeelden van te geven?

Jazeker. Neem nu het opstellen van huwelijksvoorwaarden. Notarissen houden zich hier al heel lang mee bezig. De reden om huwelijksvoorwaarden op te stellen is wel heel anders dan vroeger. Trouwen uit liefde was niet altijd gewoon. Rijke mensen werden uitgehuwelijkt en daarbij speelde het vermogen een belangrijke rol. Wat de echtgenoten meekregen aan vermogen werd allemaal vastgelegd in huwelijksvoorwaarden. Zo werden families aan elkaar gebonden en bezittingen vergroot. Tegenwoordig hebben huwelijksvoorwaarden een hele andere rol. Veel huwelijken eindigen in een echtscheiding en er zijn ook steeds meer samengestelde gezinnen. Wat er gebeurt bij echtscheiding of overlijden moet goed geregeld worden. Daarbij zijn huwelijksvoorwaarden heel belangrijk.

Huwelijksvoorwaarden maak je een keer maar hoeven daarna toch niet meer veranderd te worden?

Vroeger was dit zo maar de afgelopen 15 jaar zijn er zo veel wijzigingen in de wet geweest dat het verstandig is de huwelijksvoorwaarden nog eens goed na te laten kijken. Het komt vaak voor dat bij oudere huwelijksvoorwaarden waar nadien niks meer mee is gedaan, alles ½ – ½ moet worden gedeeld terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was.

Maar wat heeft dat met die nieuwe taken van de notaris te maken?

Huwelijksvoorwaarden werken niet alleen bij overlijden, maar ook bij echtscheiding. Vroeger kwam dit nauwelijks voor, maar echtscheidingen vinden nu vaak plaats. Ook dan moeten er afspraken worden gemaakt en gaan de huwelijksvoorwaarden werken. Als je zonder al te veel ruzie uit elkaar wil gaan, kan de notaris precies vertellen wat er eerder is afgesproken. Wij zijn dan ook vaak als onafhankelijk mediator betrokken bij echtscheidingen. Wij begeleiden het hele proces, van ouderschapsplan, alimentatieberekening, echtscheidingsconvenant tot aan verdelingsakte. Doordat wij als kantoor ook veel kennis van ondernemingsrecht hebben kunnen wij ook een belangrijke rol spelen bij fiscale advisering als er een onderneming bij betrokken is.

Dus jullie bemiddelen naast nalatenschappen ook bij echtscheiding?

Ja en wij doen dat met veel kennis. Als een notaris zich heeft gespecialiseerd in huwelijksvoorwaarden en echtscheidingen moet hij daar steeds de meest actuele kennis van hebben. Zo weet je zeker dat je goed geholpen wordt.

“In 1681 werden in een heel jaar 39 akten getekend. Op een drukke dag doen wij er nu meer.”

Wie groot denkt,
denkt Olenz