header-1

“Een goede advisering is minstens zo belangrijk als het vastleggen van de afspraken.”

header-3

"Wie beslist er over mijn bedrijf als ik dat zelf niet meer kan?"

header-2

Liever uitblinken als familiebedrijf dan uitvechten als familievete

header-4

Begin 3 tot 5 jaar van tevoren met nadenken over bedrijfsopvolging

Zon op dak

Veel ondernemingen willen graag verduurzamen door zonnepanelen te plaatsen op het dak van hun bedrijfsgebouw(en) groot én klein.

Het kan echter zo zijn dat zij zelf niet over de gelden beschikken om de zonnepanelen aan te schaffen of het rendement van de zonnepanelen te laag vinden om zelf hierin te investeren.  Naast bedrijfsgebouwen kan het ook mogelijk zijn om zonnepanelen te plaatsen op woningen of appartementencomplexen. Vaak zullen echter woningeigenaren niet zelf wensen de realisatie van de zonnepanelen op zich te nemen. Zij vinden dit maar complex en lastig.

In dat geval kan er een overeenkomst worden gesloten met een derde partij (de zonnepanelenexploitant). Deze exploitant plaatst dan voor eigen rekening en risico zonnepanelen op het dak van de gebouweigenaar. Het is van belang dat de afspraken tussen deze partijen goed wordt vastgelegd en de zonnepanelenexploitant de eigendom van de panelen behoudt.

Mocht u als zonnepanelenexploitant aan de gang willen dan kunt u tegen verschillende problemen aanlopen. Wat moet u regelen als het gebouw waar u zonnepanelen op wenst te plaatsen is verhuurd? Hoe zorgt u ervoor dat uw bank voldoende zekerheid heeft en u de financiering voor uw project rond krijgt? Voor hoe lang sluit u de overeenkomst met de gebouweigenaar en wat gebeurt er met de zonnepanelen na afloop van de overeenkomst?

Voor al deze vragen en meer kunt u terecht bij onze afdeling Duurzaamheid. Wij helpen u graag verder door u te advisering over de verschillende juridische mogelijkheden en stellen de benodigde juridische documentatie op maat voor u op.

Meer weten over Zon op dak?

mw. mr. Moniek Wever
mw. mr. Moniek Wever werkzaam bij Olenz Notarissen Veenendaal
Toegevoegd notaris
mr. Arnaud Wilod Versprille
Arnaud-Wilod-Versprille
Notaris

Meer over Zon op dak

Verduurzaming van kleine appartementengebouwen

In Nederland staan rond de negen miljoen gebouwen, waaronder rond acht miljoen woningen. Alleen al de verwarming van deze gebouwen is verantwoordelijk voor 13% van alle uitstoot van broeikasgassen in Nederland

De Warmte- en Woningwet in het kader van Duurzame Energieprojecten

Duurzame energie is actueler dan ooit. Wilt u nu uw kennis vergroten over de Warmte- en Woningwet? Op deze Masterclass behandelen notaris Arnaud Wilod Versprille en advocaat Marijn Huijbers de juridische aspecten die komen kijken bij warmtelevering middels een duurzaam warmtenet.

Opstalrecht duurzaam: Een bijdrage aan verduurzaming

Opstalrechten op gebouwen vanwege zonnepanelen of warmtepompen worden in de basisregistratie van het Kadaster vaak ingeschreven als opstalrecht nutsvoorziening. Een omschrijving die in een later stadium voor misverstanden kan zorgen. Een werkgroep pleit voor de invoering van een opstalrecht duurzaam. ‘Je adresseert hiermee een maatschappelijk probleem.’

Zonnepanelen op het dak van een ander

Zonnepanelen delen of ‘zonnedelen’ is een nieuw concept waarbij je zelf zonne-energie kunt opwekken, maar op een andere locatie.

Verduurzaming in de notariële praktijk

Verduurzaming in de notariële praktijk: het standaardmodel opstalakte zonnepaneleninstallatie

Investeren in zonnepanelen en de notaris

Een gedegen projectvoorbereiding is de basis voor een geslaagd zonne-energie project. Maar een zonnepanelen project is complex.
mw. mr. Louise Sturkenboom
mw. mr. Louise Sturkenboom werkzaam bij Olenz Notarissen Veenendaal
Kandidaat notaris
Lianne van Kolfschoten
Lianne van Kolfschoten werkzaam bij Olenz Notarissen Veenendaal
Notarieel medewerker
Tessa Spies
Tessa-Spies-Olenz-notarissen
Notarieel medewerker
Prof. mr. dr. Björn Hoops
Prof.-mr.-dr.-Björn-Hoops
Juridisch adviseur
Romy Gerritsen LLB
Romy
Paralegal

Een vraag over Zon op dak?

Stel direct uw vraag.