olenz 061 (1)

Liever uitblinken als familiebedrijf dan uitvechten als familievete

olenz 061 (2)

Liever uitblinken als familiebedrijf dan uitvechten als familievete

olenz 061 (3)

“Als je zonder al te veel ruzie uit elkaar wil gaan, kan de notaris precies vertellen wat er eerder is afgesproken.”

office olenz notarissen netherlands

“Een goede advisering is minstens zo belangrijk als het vastleggen van de afspraken.”

Historie notariaat

Historie notariaat

Waar komt het notariaat eigenlijk vandaan?

“Al vanaf het moment dat er handelsverkeer bestond op de markten van het oude Babylonië was er behoefte aan mensen die afspraken vastlegden. Je zou dit de eerste notarissen kunnen noemen, want dit is nog steeds de taak van een notaris.
Ook in het oude Egypte, bij de Romeinen en in de Middeleeuwen werden notarissen aangesteld. Sommigen werden benoemd door de Keizer, anderen door de Kerk. In 1524 vaardigde Karel V een Plakkaat (wet) uit voor notarissen. In die wet werd geregeld dat een notaris examen moest doen, wie een notaris benoemde en waar hij mocht werken.”

Het notariaat in Veenendaal komt dus uit 1681. Hoe zit dat nu.

“Eigenlijk waren er al eerder personen die on- officieel als notaris functioneerden in Veenendaal. Vaak waren dat schoolmeesters, zij konden tenslotte lezen en schrijven en dus akten opstellen. Rhenen had wel een notaris, , maar na ruzie vertrok hij naar Veenendaal en was daarmee onze eerste notaris. Zijn zoon Christoffel Boumeister volgde hem op in 1679. Hij liet zich echter pas beëdigen in 1681 en was toen pas echt notaris. Christoffel kreeg een nummer waaronder hij zijn akten bewaarde. Dat nummer is 1503 en dat is nog steeds het nummer dat aan Olenz Notarissen verbonden is. Hoewel er dus al eerder notarissen zijn geweest, hebben wij ons gehouden aan de datum van de beëdiging van de eerste Veenendaalse notaris, ofwel 1681.”

Zijn alle notariskantoren zo oud?

“Olenz Notarissen is één van de oudste kantoren van Nederland. Wel steeds onder de naam van de notaris die op dat moment notaris was. De naam Olenz Notarissen is de afkorting van Oude Luttikhuis en Zwaan. Toen deze notarissen met pensioen gingen is besloten om de naam om te bouwen naar Olenz. Het kantoor was gegroeid naar een kantoor wat met 3 notarissen en inmiddels 9 kandidaat-notarissen tot de 25 grootste kantoren van Nederland behoort. Het noemen van alle namen was niet echt handig.“

Een notaris uit 1681 deed vast heel andere dingen dan tegenwoordig?

“Dat is maar de vraag. Eigenlijk legden notarissen vroeger al afspraken tussen mensen vast en dat doen we nog steeds. Wel is voorafgaand advies geven steeds belangrijker geworden. Ons recht is best ingewikkeld geworden en alles heeft weer zijn gevolgen. Bij Olenz Notarissen hebben wij specialisten voor elk gebied en dat is ook nodig om echt goed te kunnen adviseren.”