olenz 061 (1)

Liever uitblinken als familiebedrijf dan uitvechten als familievete

olenz 061 (2)

Begin 3 tot 5 jaar van tevoren met nadenken over bedrijfsopvolging

olenz 061 (3)

“Waar behoefte is aan zekerheid, juridische kennis en onpartijdigheid komt de notaris in beeld.”

office olenz notarissen netherlands

Begin 3 tot 5 jaar van tevoren met nadenken over bedrijfsopvolging

Turfcontracten

Turfcontracten

Zijn er bijzondere zaken waar de notaris zich vroeger mee bezig hield?

“In 1681 was Veenendaal een kleine plaats maar met veel bedrijvigheid. Door de ontvening was er veel handel in turf. Veel notariële akten uit de 17de eeuw hadden dan ook te maken met turf. Het kwam regelmatig voor dat iemand schulden moest betalen en beloofde dat te zullen doen met de opbrengst van de turf die van zijn land kwam en dit bij de notaris liet beschrijven. Ook huurcontracten en de verkoop van grond werden bij de notaris beschreven.”

Bij verkoop van een huis moet je toch nog steeds naar de notaris?

“Dat klopt. Wij leggen vast wat verkoper en koper hebben afgesproken. Maar wij controleren ook of de verkoper wel de eigenaar is en of er geen anderen zijn die rechten hebben. Ook zorgen wij ervoor dat de koopsom wordt betaald en wordt alles bij het Kadaster geregistreerd.”

In Nederland is het heel gewoon dat de koper eigenaar wordt en de verkoper zijn geld krijgt. Daardoor lijkt het of een notaris niks doet. Is dat een terechte opmerking?

“In het buitenland gaat dat heel anders. In bijvoorbeeld Engeland en Griekenland kennen ze geen notaris. Je mag de overdracht van het huis zelf opschrijven. Maar hoe weet je dan als koper dat de verkoper echt de eigenaar is? Als je wel betaalt maar nooit eigenaar wordt ben je failliet. Je laat daar deskundigen uitzoeken wie eigenaar is, met het risico dat er toch iets vergeten is. Dat kun je dan wel weer verzekeren maar het eindresultaat is veel duurder. Uit onderzoek blijkt dat overdracht van een huis in Nederland het goedkoopste is van heel Europa en er het minste procedures worden gevoerd over de vraag wie eigenaar is.”

En dat is wat de afdeling onroerend goed doet?

“Dit is maar een klein onderdeel van deze afdeling. Net als vroeger leggen we ook huurcontracten vast en houden we ons bezig met het juridisch begeleiden van nieuwbouwprojecten en de overdracht van bedrijfsgebouwen. Daar kom ook veel advisering bij kijken. Een goede advisering is minstens zo belangrijk als het vastleggen van de afspraken. Het team van Olenz Notarissen is daartoe bij uitstek geschikt.”