(Kandidaat-)notarissen

Bij Olenz werken veel kandidaat-notarissen, wat doen zij eigenlijk?

Notarissen en kandidaat-notarissen hebben allebei notarieel recht gestudeerd. Een notaris heeft zijn eigen kantoor, een kandidaat-notaris werkt in loondienst, verder doen zij hetzelfde. Alleen mag een kandidaat-notaris pas een akte tekenen als de notaris afwezig is. Een notaris moet onafhankelijk zijn en mag daarom niet in loondienst werken , behalve voor een andere notaris.

Waren er vroeger ook zo veel kandidaat- notarissen?

Nee hoor, een notaris werkte vaak samen met een klerk en soms met een kandidaat-notaris. Het waren hele kleine kantoren. In 1681 werden in een heel jaar 39 akten getekend. Op een drukke dag doen wij er nu meer. Het recht was ook nog niet zo ingewikkeld en de notaris kon zich als algemeen adviseur goed profileren. Pas vanaf 1960 begon dat te veranderen, want het recht werd steeds ingewikkelder. Er ontstonden samenwerkingsverbanden met meer notarissen die kandidaat-notarissen in dienst gingen nemen. Daardoor konden zij zich gaan specialiseren op een speciaal rechtsgebied.

Hoe ging dat bij Olenz?

Notaris Hage had zijn eigen kantoor. Hij nam al een aantal kandidaat- notarissen aan. Zijn opvolgers Oude Luttikhuis en Zwaan gingen samen verder. Het aantal (kandidaat-)notarissen groeide. Inmiddels is ons kantoor met 3 notarissen, 9 kandidaat- notarissen en 3 paralegals (HBO juristen) één van de 25 grootste kantoren van Nederland met specialisten op diverse vakgebieden.

(Red.: Bij het drukken van dit boekje: 4 notarissen, 11 kandidaat-notarissen en 3 paralegals.)

Is dan niet elke notaris gespecialiseerd?

De meeste notarissen zijn dat niet en doen al het notariële werk. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) erkent specialistenverenigingen waarvan alleen echte specialisten lid mogen worden. Bij olenz werken erkende specialisten op al die deelgebieden, behalve agrarisch recht.

Welke specialistenverenigingen zijn er dan?

Er zijn er 5 die vooral bekend zijn onder hun afkorting: SRN (registergoederen); VOC (ondernemingsrecht); VMSN (Mediation en Scheidingsbemiddelaar); EPN (erfrecht) en VASN (Agrarisch recht). Wij willen juridisch bij de top van Nederland horen. Daarom werken bij Olenz juristen die actief zijn in de wetenschap, de rechterlijke macht, lesgeven aan andere notarissen en advies geven aan de regering, de Tweede Kamer en ambtenaren vanuit adviescommissies.

Olenz is daardoor landelijk bekend geworden en daar zijn wij best trots op.

“In 1681 werden in een heel jaar 39 akten getekend. Op een drukke dag doen wij er nu meer.”

Groot denken,
gewoon doen