Het is Woensdag   13:21 Wij zijn geopend!

3 oktober , 2018

< 1 minuten

Andere rol voor notaris door blockchain

De toepassing van blockchain zal het notariaat niet vervangen, maar zal wel zorgen voor een verandering van de rol van de notaris.

Het notariaat zal daarbij steeds mee moeten blijven denken over de juridische toepasbaarheid van blockchain. Dat is de conclusie van het vierde Futurology Forum, een initiatief van de Raad van notarissen in Europa (CNUE).

De deelnemers aan het forum spraken vorige week in Valencia uitvoerig over blockchain. Ze concludeerden dat nieuwe technieken als blockchain niet geschuwd moeten worden, maar dat eerst de zwakke punten verbeterd moeten worden voordat blockchain alle bestaande registratiesystemen kan vervangen.

Ervaringen uitwisselen

Tijdens de conferentie, waarbij elf lidstaten waren vertegenwoordigd, wisselden de deelnemers ook ervaringen uit. Zo heeft Italië een notarchain opgezet: een blockchain toepassing voor de bescherming van (stoffen)patronen. In Oostenrijk is een pilot opgezet voor de digitale oprichting van rechtspersonen met tussenkomst van de notaris. Een aantal lidstaten gaf aan toepassingen van blockchain concreet te onderzoeken en zo mogelijk te willen toepassen.

Kansen en zorgen

Het Nederlandse notariaat werd vertegenwoordigd door Isabelle Cox, lid van de CNUE Werkgroep New Technologies and IT. ‘Zowel kansen als zorgen werden uitvoerig besproken.

Het feit dat deelnemende Europese lidstaten in deze setting na willen en durven denken over de toepasbaarheid van nieuwe digitale toepassingen geeft duidelijk aan dat het Europese notariaat bereid is mee te willen evolueren met de veranderende maatschappij.

Daarbij nemen ze tegelijkertijd een gezonde kritische houding aan en kijken ze uitsluitend naar daadwerkelijke verbeteringen’

Over een half jaar komt het forum samen voor een volgende bijeenkomst.

Andere rol voor notaris door blockchain

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Olenz notarissen is vanaf heden vertegenwoordigd in twee werkgroepen van de Raad van Notarissen in Europa.

De KNB heeft extra (kandidaat-)notarissen als vertegenwoordigers benoemd voor de werkgroepen van de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE. De beroepsorganisatie wil op deze manier meer specialisten betrekken bij de buitenlandse lobby.

RICHTLIJNEN VANWEGE COVID 19 (CORONAVIRUS)

Covid 19 richtlijnen van het RIVM en de regering. Wat betekent dat voor U en ons kantoor?

Kun je jouw legitieme portie opeisen als er geen geld in de nalatenschap aanwezig is?

Kan een legitimaris betaling vorderen van diens legitieme portie in een nalatenschap van zijn ouder als er geen liquide middelen aanwezig zijn om deze uit te kunnen voldoen?

Tarieven en vrijstellingenschenk- en erfbelasting 2020

Voorlopig heeft de overheid aangegeven dat de volgende tarieven van toepassing zijn als u in 2020 een schenking ontvangt of als u een erfenis krijgt van iemand die in 2020 is overleden.

Een vraag over Andere rol voor notaris door blockchain?

Stel direct uw vraag.