24 februari , 2015

< 1 minuten

De financiële positie van de notaris

De notaris beheert veel geld op zijn rekeningen. Dit geld is niet van hemzelf, maar van zijn cliënten. De rekeningen van de notaris zijn bijzondere rekeningen: ze worden kwaliteitsrekeningen genoemd. Door die kwalificatie raakt een faillissement van de notaris de gelden op de kwaliteitsrekening niet.

Hoe weet u nu of de notaris die uw gelden beheert financieel betrouwbaar is? Het notariaat wordt gecontroleerd door het Bureau Financieel Toezicht (“BFT”). Ieder kwartaal moet de notaris de financiële gegevens van zijn kantoor doorgeven aan  het BFT. Aan het einde van ieder jaar moet er vervolgens een compleet verslag worden ingeleverd. Ook moet de notaris jaarlijks een opgave doen van zijn privé vermogen.

Om de vijf jaar vindt dan nog eens een uitgebreide en gedetailleerde controle plaats.

Als het BFT van mening is dat de financiële situatie van een kantoor onvoldoende is, wordt er ingegrepen.

Olenz notarissen vindt het belangrijk dat u weet met wie u zaken doet. En omdat wij dat natuurlijk makkelijk over onszelf kunnen roepen dat wij een stevig financieel fundament hebben, hebben wij gevraagd aan onze accountant om dit maar eens te bevestigen.

U kunt zijn bevindingen hier lezen.

Niet voor niets bestaan wij al meer dan 333 jaar!

De financiële positie van de notaris

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Olenz notarissen is vanaf heden vertegenwoordigd in twee werkgroepen van de Raad van Notarissen in Europa.

De KNB heeft extra (kandidaat-)notarissen als vertegenwoordigers benoemd voor de werkgroepen van de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE. De beroepsorganisatie wil op deze manier meer specialisten betrekken bij de buitenlandse lobby.

RICHTLIJNEN VANWEGE COVID 19 (CORONAVIRUS)

Covid 19 richtlijnen van het RIVM en de regering. Wat betekent dat voor U en ons kantoor?

Kun je jouw legitieme portie opeisen als er geen geld in de nalatenschap aanwezig is?

Kan een legitimaris betaling vorderen van diens legitieme portie in een nalatenschap van zijn ouder als er geen liquide middelen aanwezig zijn om deze uit te kunnen voldoen?

Tarieven en vrijstellingenschenk- en erfbelasting 2020

Voorlopig heeft de overheid aangegeven dat de volgende tarieven van toepassing zijn als u in 2020 een schenking ontvangt of als u een erfenis krijgt van iemand die in 2020 is overleden.

Een vraag over De financiële positie van de notaris?

Stel direct uw vraag.