Schenken

Rechtsvraag :

Denkt u eraan om aan uw kinderen vermogen te gaan schenken?
Dan is het belangrijk om de spelregels te kennen.

Er zijn 2 manieren om geld aan uw kinderen te schenken.

  • U geeft het bedrag in contanten.

Door een envelop met contant geld aan het kind te geven of door het bedrag over te maken op de bankrekening van het kind.

  • U schenkt het bedrag ‘op papier’. Hierdoor leent u het bedrag als het ware gelijk weer terug van het kind. U heeft de beschikking over het bedrag. Uw kind niet.

Deze schenking op papier moet bij notariële akte worden gedaan. Ook moet u ieder jaar 6% rente over het geschonken bedrag aan uw kind betalen.
Als aan alle spelregels is voldaan dan mogen de geschonken bedragen bij uw overlijden van uw nalatenschap worden afgetrokken waardoor er minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Wilt u dat de schenking alleen voor uw eigen kind is en niet voor ook voor de partner van uw kind? Dan kunt u schenken onder de uitsluitingsclausule. Bij een eventuele echtscheiding tussen uw kind en uw schoonkind is de schenking dan alleen voor uw kind.

Voor meer informatie over de van schenkbelasting vrijgestelde bedragen, het maken van een afspraak of andere vragen en opmerkingen kunt u contact met ons opnemen.

Een vraag over

Schenken

Stel direct uw vraag.

Familie- en Erfrecht

ANBI

Als u deze schenking aan een zogenaamde ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) doet, dan kunt u deze gehele schenking in de inkomstenbelasting aftrekken. Wanneer is…..

Lees bericht verder

Ondernemingsrecht

Betaal minder belasting met de Vrijgestelde Beleggingsinstelling

Heeft u een vennootschap waarin geen activiteiten zitten maar wel veel liquide middelen (geld en/of beleggingen), dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk dat deze…..

Lees bericht verder

Familie- en Erfrecht

Bezwaar tegen WOZ kan lonend zijn

Als erfgenaam betaalt u dus over een hogere waarde, terwijl uw daadwerkelijke verkrijging lager is. Als de WOZ waarde echt te hoog is vastgesteld, kunt…..

Lees bericht verder

Familie- en Erfrecht

Grenzeloos verliefd

Samenwoners en echtgenoten van verschillende nationaliteiten zijn geen uitzondering meer. Omdat ieder land zijn eigen rechtssysteem heeft, is het belangrijk om te weten wat de…..

Lees bericht verder