Samenlevingsovereenkomst nog belangrijker

Rechtsvraag :

Sinds de invoering van de nieuwe erfbelasting is het voor samenwoners nog belangrijker om een notarieel samenlevingsovereenkomst op te laten maken.

Voor de erfbelasting (de nieuwe naam voor successierechten) is het begrip “partner” veranderd.

Ben je partner voor de erfbelasting, dan heb je recht op een vrijstelling van ruim €600.000,00. Als je totale erfenis minder is dan dit vrijgestelde bedrag, hoef je geen erfbelasting te betalen. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet je als samenwoners ten minste 5 jaar samenwonen. Woon je korter dan 5 jaar samen, dan heb je alleen recht op die vrijstelling als bij de notaris een samenlevingsovereenkomst hebt opgesteld. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke punten die in een samenlevingsovereenkomst vastgelegd kunnen worden, zoals afspraken over pensioen.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met mr. Jan-Willem Hermans of mr. Leonie Stokkel. Zij vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Een vraag over

Samenlevingsovereenkomst nog belangrijker

Stel direct uw vraag.

Familie- en Erfrecht

ANBI

Als u deze schenking aan een zogenaamde ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) doet, dan kunt u deze gehele schenking in de inkomstenbelasting aftrekken. Wanneer is…..

Lees bericht verder

Ondernemingsrecht

Betaal minder belasting met de Vrijgestelde Beleggingsinstelling

Heeft u een vennootschap waarin geen activiteiten zitten maar wel veel liquide middelen (geld en/of beleggingen), dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk dat deze…..

Lees bericht verder

Familie- en Erfrecht

Bezwaar tegen WOZ kan lonend zijn

Als erfgenaam betaalt u dus over een hogere waarde, terwijl uw daadwerkelijke verkrijging lager is. Als de WOZ waarde echt te hoog is vastgesteld, kunt…..

Lees bericht verder

Familie- en Erfrecht

Grenzeloos verliefd

Samenwoners en echtgenoten van verschillende nationaliteiten zijn geen uitzondering meer. Omdat ieder land zijn eigen rechtssysteem heeft, is het belangrijk om te weten wat de…..

Lees bericht verder