2 november , 2018

< 1 minuten

Samenlevingsovereenkomst nog belangrijker

Sinds de invoering van de nieuwe erfbelasting is het voor samenwoners nog belangrijker om een notarieel samenlevingsovereenkomst op te laten maken.

Voor de erfbelasting (de nieuwe naam voor successierechten) is het begrip “partner” veranderd.

Ben je partner voor de erfbelasting, dan heb je recht op een vrijstelling van ruim €600.000,00. Als je totale erfenis minder is dan dit vrijgestelde bedrag, hoef je geen erfbelasting te betalen. Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo moet je als samenwoners ten minste 5 jaar samenwonen. Woon je korter dan 5 jaar samen, dan heb je alleen recht op die vrijstelling als bij de notaris een samenlevingsovereenkomst hebt opgesteld.

Daarnaast zijn er nog meer belangrijke punten die in een samenlevingsovereenkomst vastgelegd kunnen worden, zoals afspraken over pensioen.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met mr. Jan-Willem Hermans of mr. Leonie Stokkel. Zij vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Samenlevingsovereenkomst nog belangrijker

Wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2022

Het wetsvoorstel Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 (Wps 2022) was oorspronkelijk genaamd Wps 2021 en zou inwerkingtreden per 1 januari 2021.

Kun je jouw legitieme portie opeisen als er geen geld in de nalatenschap aanwezig is?

Kan een legitimaris betaling vorderen van diens legitieme portie in een nalatenschap van zijn ouder als er geen liquide middelen aanwezig zijn om deze uit te kunnen voldoen?

Opeisen erfdeel. Legitieme portie.

Kunnen een erfrechtelijke onderbedelingsvordering en een legitieme portie worden opgeëist als er geen liquiditeiten aanwezig zijn in een nalatenschap die zuiver aanvaard is?

Eigenwoningperikelen: besluit of draagplichtovereenkomst?

Tijdens de behandeling van wetsvoorstel 33987 zijn een aantal kamervragen gesteld over het eigenwoningverleden voor de inkomstenbelasting van partners die samen een woning kopen.

Een vraag over Samenlevingsovereenkomst nog belangrijker?

Stel direct uw vraag.