Prethuwelijk is ook echt

Rechtsvraag :

Getrouwd worden door Elvis is voor sommigen een droom. Andere huwelijken worden impulsief op het strand van Thailand gesloten. Leuk, maar is dit een echt huwelijk?

Echt huwelijk

In de Wet Conflictenrecht is opgenomen dat zodra een ceremonie in het land van sluiting voldoet als een “echt” huwelijk, dat dat huwelijk in Nederland dan ook erkend wordt als een “echt” huwelijk. Dus ook huwelijken op het strand van Thailand of door Elvis in Las Vegas kunnen echte huwelijken zijn. Het gehuwde stel kan het huwelijk in Nederland laten inschrijven in de burgerlijke stand. Dat gebeurt formeel via de gemeente ‘s-Gravenhage. Onze ervaring is ook dat uw eigen gemeente ook graag de originele stukken wil zien.

Gemeenschap van goederen

Welk recht van toepassing is op het huwelijk is afhankelijk van de nationaliteit van de gehuwden en hun eerste huwelijksdomicilie. Wie geen huwelijkse voorwaarden heeft laten opmaken voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking, moet er rekening mee houden dat hij/zij getrouwd is in gemeenschap van goederen.

Scheiden?

Ontbinding van het huwelijk hoeft overigens niet in hetzelfde land te gebeuren als de huwelijksvoltrekking. Nederlanders kunnen in Nederland scheiden.

Een vraag over

Prethuwelijk is ook echt

Stel direct uw vraag.

Familie- en Erfrecht

ANBI

Als u deze schenking aan een zogenaamde ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) doet, dan kunt u deze gehele schenking in de inkomstenbelasting aftrekken. Wanneer is…..

Lees bericht verder

Familie- en Erfrecht

Bezwaar tegen WOZ kan lonend zijn

Als erfgenaam betaalt u dus over een hogere waarde, terwijl uw daadwerkelijke verkrijging lager is. Als de WOZ waarde echt te hoog is vastgesteld, kunt…..

Lees bericht verder

Familie- en Erfrecht

Grenzeloos verliefd

Samenwoners en echtgenoten van verschillende nationaliteiten zijn geen uitzondering meer. Omdat ieder land zijn eigen rechtssysteem heeft, is het belangrijk om te weten wat de…..

Lees bericht verder

Familie- en Erfrecht

Levenstestament

Heeft u er eigenlijk al eens over nagedacht wat er gebeurt als u zelf niet meer in staat bent beslissingen te nemen? Misschien heeft u…..

Lees bericht verder