26 juni , 2018

< 1 minuten

De gevolgen van de beperkte gemeenschap van goederen voor de opeisbaarheid van erfrechtelijke vorderingen bij hertrouwen en voor de wilsrechten

Met ingang van 1 januari 2018 is de wettelijke gemeenschap van goederen gewijzigd. Waar voorheen de ‘algehele’ gemeenschap van goederen de standaard was, is dat nu de beperkte gemeenschap van goederen.

Wie op of na 1 januari 2018 huwt zonder huwelijkse voorwaarden, is getrouwd in deze beperkte gemeenschap van goederen. Wie vóór 1 januari 2018 is getrouwd zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, is en blijft getrouwd in de ‘algehele’ gemeenschap van goederen. Met algehele tussen aanhalingstekens, want helemaal algeheel was het al niet. De belangrijkste wijzigingen zijn dat bij de beperkte gemeenschap van goederen voorhuwelijks privévermogen alsmede erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap van goederen blijven. Dit heeft ook gevolgen voor het erfrecht.

In dit artikel behandel ik twee onderwerpen: de opeisbaarheidsgrond van erfrechtelijke vorderingen bij hertrouwen en de wilsrechten.

Klik hier om het artikel te lezen.

De gevolgen van de beperkte gemeenschap van goederen voor de opeisbaarheid van erfrechtelijke vorderingen bij hertrouwen en voor de wilsrechten

Voor de klantTop secret: de oprichting van NSC

Zaterdagochtend 19 augustus 2023. In het diepste geheim komen de oprichters van NSC, de partij van Pieter Omtzigt, bij elkaar op het kantoor van Olenz Notarissen in Veenendaal. Er heerste hoogspanning, blikt NSC-bestuurder Kilian Wawoe terug.

De Warmte- en Woningwet in het kader van Duurzame Energieprojecten

Duurzame energie is actueler dan ooit. Wilt u nu uw kennis vergroten over de Warmte- en Woningwet? Op deze Masterclass behandelen notaris Arnaud Wilod Versprille en advocaat Marijn Huijbers de juridische aspecten die komen kijken bij warmtelevering middels een duurzaam warmtenet.

Opstalrecht voor duurzame installatie

Voorstel opstalrecht ‘duurzaam’ Dit voorstel wordt binnenkort naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties verzonden.

Prof. mr. dr. Björn Hoops verbindt zich aan OLENZ Notarissen als juridisch adviseur

Prof. mr. dr. Björn Hoops heeft zich verbonden als juridisch adviseur op het gebied van Duurzaamheid.

Een vraag over De gevolgen van de beperkte gemeenschap van goederen voor de opeisbaarheid van erfrechtelijke vorderingen bij hertrouwen en voor de wilsrechten?

Stel direct uw vraag.