Het is Woensdag   13:15 Wij zijn geopend!

Met ingang van 1 januari 2018 is de wettelijke gemeenschap van goederen gewijzigd. Waar voorheen de ‘algehele’ gemeenschap van goederen de standaard was, is dat nu de beperkte gemeenschap van goederen.

Wie op of na 1 januari 2018 huwt zonder huwelijkse voorwaarden, is getrouwd in deze beperkte gemeenschap van goederen. Wie vóór 1 januari 2018 is getrouwd zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, is en blijft getrouwd in de ‘algehele’ gemeenschap van goederen. Met algehele tussen aanhalingstekens, want helemaal algeheel was het al niet. De belangrijkste wijzigingen zijn dat bij de beperkte gemeenschap van goederen voorhuwelijks privévermogen alsmede erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap van goederen blijven. Dit heeft ook gevolgen voor het erfrecht.

In dit artikel behandel ik twee onderwerpen: de opeisbaarheidsgrond van erfrechtelijke vorderingen bij hertrouwen en de wilsrechten.

Klik hier om het artikel te lezen.

De gevolgen van de beperkte gemeenschap van goederen voor de opeisbaarheid van erfrechtelijke vorderingen bij hertrouwen en voor de wilsrechten

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2022

Het wetsvoorstel Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 (Wps 2022) was oorspronkelijk genaamd Wps 2021 en zou inwerkingtreden per 1 januari 2021.

Olenz notarissen is vanaf heden vertegenwoordigd in twee werkgroepen van de Raad van Notarissen in Europa.

De KNB heeft extra (kandidaat-)notarissen als vertegenwoordigers benoemd voor de werkgroepen van de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE. De beroepsorganisatie wil op deze manier meer specialisten betrekken bij de buitenlandse lobby.

RICHTLIJNEN VANWEGE COVID 19 (CORONAVIRUS)

Covid 19 richtlijnen van het RIVM en de regering. Wat betekent dat voor U en ons kantoor?

Kun je jouw legitieme portie opeisen als er geen geld in de nalatenschap aanwezig is?

Kan een legitimaris betaling vorderen van diens legitieme portie in een nalatenschap van zijn ouder als er geen liquide middelen aanwezig zijn om deze uit te kunnen voldoen?

Een vraag over De gevolgen van de beperkte gemeenschap van goederen voor de opeisbaarheid van erfrechtelijke vorderingen bij hertrouwen en voor de wilsrechten?

Stel direct uw vraag.